EESPA General Annual Meeting

EESPA General Annual Meeting

Publisert 03.06.2022, 15:39

EESPA – the European e-Invoicing Service Provider Association – gjennomførte deres General Annual Meeting i Athen denne uken.

Det var to hovedtemaer som ble diskutert på møtet; Continuous Transaction Control (CTC) og samtrafikk med Peppol.

Continuous Transaction Control (CTC)

Implementeringen av Continuous Transactions Control (CTC) fortsetter over hele Europa. Utviklingen er drevet av nasjonale skattemyndigheter med et ønske om å redusere momsgapet som finnes i mange land, ved å få tilgang til sanntidsdata fra fakturastrømmen mellom selskaper. Med CTC følger ofte nasjonale mandat for å gjøre elektronisk fakturering obligatorisk.

Denne utviklingen representerer en mulighet for tjenesteleverandører ettersom bruken av e-fakturering øker. Flere land har imidlertid også innført obligatoriske myndighetsplattformer, som krever at alle fakturaer går gjennom disse sentrale gatewayene med egne formater. For bedrifter som leter etter automatisering av sine kjøper/leverandør-relasjoner er dette dårlige nyheter. Mens skattemyndighetene er interessert i fakturadataene, er potensialet for automatisering av forsyningskjeden ofte utelatt.

Det vi har sett er at når myndigheter lager separate obligatoriske løsninger for elektronisk fakturering, blir automatisering vanskeligere.

Samtrafikk med Peppol

EESPA har i flere år jobbet med å etablere et nettverk for samtrafikk mellom europeiske tjenesteleverandører – EESPA Interoperability Network (EIN). Konseptet med samtrafikk er vanlig i Norden, men ikke i mange andre deler av Europa. EIN er et forsøk på å endre dette og å etablere et nettverk av tjenesteleverandører som kan kommunisere. EIN-nettverket testes for tiden av flere av tjenesteleverandørene i EESPA.

De siste ni månedene har EESPA og Peppol diskutert om det ville være mulig å samarbeide om infrastrukturen, fremfor å etablere to separate infrastrukturer for distribusjon av elektroniske dokumenter i Europa.

På generalforsamlingen i Athen bestemte EESPA seg for å delta i et inkubasjonsprosjekt med OpenPeppol. EESPA har formulert et dokument med krav som ikke er tilfredsstilt i Peppol i dag.

I løpet av de kommende 12-18 månedene vil de to organisasjonene samarbeide for å se om det er mulig å komme frem til én felles løsning.